,,,

10 Soruda Kidem Tazminati Nedir

Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?İstifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?Evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanmak için başvuru şartları nelerdirDoğum yapan işçi istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanır mı,Kıdem tazminatından hangi vergiler kesilmektedir,

Kıdem tazminatı ile ilgili her işçinin bilmesi gereken ve işten ayrılırken haklarını arama boyutunda bilgilendirme yazılarımızla ve soru cevaplarla sık sık detaylı bilgilendirme yapıyoruz. Yine bu kapsamda 10 soru 10 cevapla kıdem tazminatı hakkında çok sık olarak tarafıma gelen soruları 10 soruda detaylandırılması vb...


1- Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?

1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre;
Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin;


a- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,
b- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,
c- Askerlik görevi nedeni ile,
d- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,
e- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,
f- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.

2- İstifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Kanun gereği istifa eden isçi kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Ancak askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde (istifa), çalışma süresinin en az 1 yıl olması koşulu ile kıdem tazminatı hakkı alınabilmektedir.

3- Evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanmak için başvuru şartları nelerdir?
Evlenen işçiler evlendikten itibaren 1 yıl içerisinde işverene başvurması halinde kıdem tazminatını alabilecektir.

4- Doğum yapan işçi istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Doğum yapan işçilere ilişkin olarak yasada bu kişilerin istifa etmek suretiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı hakkı tanımamıştır.

5- Kıdem tazminatından hangi vergiler kesilmektedir?
Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir.

6- Kıdem tazminatında bir yıl çalışan ve işyerinden işveren tarafından çıkarılan işçi ne kadar kıdem tazminatı alır?
Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin o işyerinde en az 1 yıllık bir çalışması olması gerekmektedir. İşverenin kıdem tazminatını ödemesi halinde bu işçi asgari ücretle yani 1.134 TL brüt ücret çalışıyorsa damga vergisi kesintisi olan 8,61 TL kesildikten sonra işçinin eline geçecek net kıdem tazminatı : 1.125,39 TL olacaktır.

7- Kıdem tazminatında tavan uygulaması var mıdır?
Kıdem tazminatında tavan uygulaması vardır. 2014 yılı için 3.438,22 TL’dir. Yani brüt ücretiniz 5.000 TL bile olsa tavan ücret üzerinden hesaplama yapılır.

8- Kıdem tazminatında işyerinin merkez ve şube işyerlerinde giriş çıkış olması halinde hangi tarih kıdeme esas tarih olarak dikkate alınır?
İşyerlerinde işçi merkez ya da şube işyerlerinde görevlendirilmek üzere işçinin giriş çıkış işlemlerini yapmış olabilir. İşçinin işten ayrılırken ya da kıdeme esas işe giriş tarihi belirlenirken o işyerinde en eski yani ilk işe giriş tarihi dikkate alınmalıdır.

9- 2 aylık deneme süresi kıdeme esas gün hesabında dikkate alınır mı?
Kıdeme esas gün hesabında 2 aylık deneme süresi de dikkate alınmalıdır.

10- Kısmi emekliliğe göre kıdem tazminatına hak kazanmak için hangi yıllar ve hangi prim gün sayıları dikkate alınır?
08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim gününü doldurur ve emeklilik yaşını beklemek üzere işten ayrılırlarsa kıdem tazminatlarını alabilecektir. 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü belirttiğimiz tarihten önce başlayanlar için, yaş dışındaki kısmi emeklilik koşullarıdır. 08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında sigorta başlangıçları olanlar 25 yıl sigortalılık ve 4500 prim günü şartlarıyla, 01.05.2008 den sonra ilk defa işe başlayanlar ise 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü koşullarını sağlamaları ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.