,,,

Banka Kara Listesi Nedir Banka Kara Listeden Nasıl Çıkılır

Negatif kredi kayıtları, halk arasında bilinen adıyla kara liste birçok kişinin hiç ummadığı bir anda karşısına çıkarak, biranda bütün hesap ve planlarını alt üst ediyor. Banka kara listesinin esası ve işleyişi ise kısaca;
Gerçek ve tüzel kişilerin kullandıkları krediler, kredi kartları, kredili mevduat hesabı, çek ve senetlerle ilgili olarak yapmaları gereken ödemeleri düzenli olarak yapmamaları nedeni ile banka tarafından gerçek veya tüzel kişinin adının ve ödeme performanslarının Merkez Bankası’na bildirilmesi ve Merkez Bankası tarafından tutulan isim havuzuna eklenerek, kişinin parasal işlemler yönünden güvenilmez olarak nitelendirilmesidir.
Merkez Bankasınca oluşturulan bu isim havuzundaki kişilere bankalar tarafından; kredi, kredi kartı, çek gibi parasal işlemler yaptırılmaz. Genellikle kara listeden, bankalardan herhangi bir kredi, kredi kartı vb. müracaatı yaptığımızda veya müracaatlarımız reddedildiğinde haberdar oluruz.
Bu da kişinin yapmak istediği işlere engel olmakta veya içinden çıkmak istediği zor durumdan kurtulamayarak batmasına ya da daha da zor duruma düşmesine neden olmaktadır.
Merkez Bankası, kara liste denilen isim havuzunda sizin adınızı beş (5) yıl süre ile muhafaza ediyor. Yani siz beş (5) yıl süre ile kredi çekmek, kredi kartı almak, çek almak vb. hiç bankacılık işlemini yapamıyorsunuz.
Kara listeden adınızın silinmesi için geçmesi gereken süre son borcunuzu ödediğiniz tarihten itibaren başlar ve beş (5) yıl sürer. Sonra kaydınız, herhangi bir finansal sorun yaşamamışsanız bu havuzdan çıkartılır.
Kara listeden kurtulmanın ve beş (5) yıllık süreyle beklememenin, kara listeden adınızı bir şekilde sildirmenin hiçbir yolu yoktur. Yapmanız gereken en akıllıca hareket borcunuzu en kısa sürede kapatmak ve bu sürenin dolmasını beklemektir. Borcunuzu ödemediğiniz takdirde bu süre on (10) yıla çıkıyor.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.